
 
 

 

 

 

Text Message Q&A #140       Ask Rav Aviner: toratravaviner@yahoo.com 

Prepared by Rabbi Mordechai Tzion            Visit our blog: www.ravaviner.com 

 

Ha-Rav answers hundreds of text message questions a day!  Here's a sample: 

 

Passing of Ha-Rav Ovadiah Yosef 

Q: When Ha-Rav Ovadiah Yosef passed away, I recited the blessing of "Dayan Ha-

Emet".  But I also feel that there is a good aspect to it since he was dragged into 

disputes and spoke against different communities.  Should I also recite the blessing of 

"Ha-Tov Ve-Ha-Meitiv", like in the case of someone whose father dies and he 

receives an inheritance, in which he recites two blessings: "Dayan Ha-Emet" (over the 

death) and "Shehechiyanu" (over the inheritance.  See Bereachot 59b). 

A: You are crazy (I say this to give you the benefit of the doubt). 

 

Mashiach Now! 

Q: After the immense pain of the passing of Ha-Rav Ovadiah Yosef ztz"l, I have a 

feeling that the Mashiach is going to come right now.  Is there a basis for this? 

A: No.  We do not know when the Mashiach will come, and we wait each day for his 

arrival.  One of the Rambam's 13 Principles of Faith. 

 

Utensil which was Cooked in on Shabbat 

Q: Does one have to Kasher a utensil which was purposefully cooked in on Shabbat? 
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A: No.  Ha-Rav Ovadiah Yosef permits it (Livnat Chen 42), although the Mishnah 

Berurah (318:4) does not (Ha-Rav is also lenient for Ashekenazim, since it is a 

Rabbinic law).   

 

Saying "Tal U-Matar" Out Loud 

Q: It is permissible during the Shemoneh Esrei to say "Tal U-Matar" or "Yaale Ve-

Yavo" out loud in order to remind others to say it? 

A: One is required to recite Shemoneh Esrei with an awe of holiness, as one would 

have standing before a king.  It is therefore forbidden, although some authorities are 

lenient (The Chazon Ish opposed this custom since it was not proper to say it out loud 

during Davening.  Dinim Ve-Hanhagot Le-Chazon Isj 4:24.  Orchot Rabbenu Vol. 1, 

p. 207.  Ha-Rav Chaim Kanievski related that in his youth, he once Davened with his 

uncle, the Chazon Ish, on the 7
th
 of Marcheshvan (when we begin reciting "Tal U-

Matar" in Eretz Yisrael) and he raised his voice when he said "Tal U-Matar".  After 

the Davening, the Chazon Ish came out and said to him: "We do not yell out in 

Davening".  Divrei Shi"ach #35 – Lech Lecha 5774.  Ha-Rav Shlomo Zalman 

Auerbach, however, said that there are Acharonim who mention the Shamash saying 

it aloud, i.e. Magen Avraham 114:2, but it is improper for others to do so.  Halichot 

Shlomo – Tefillah, Chapter 8 note #20.  Brought in Ishei Yisrael, Chapter 20 note 

#72.  But Ha-Rav Yosef Shalom Elyashiv said that others may do so since it is for the 

benefit of the Davening.  Ashrei Ish, p. 113.  In any event, Ha-Rav Chaim Kanievski 

says that there are those who are lenient in order to remind others, but it is preferable 

to hit on the Shtender before the Shemoneh Esrei as a reminder.  Da'at Noteh, p. 298). 

 

Missed Torah Reading 

Q: If we did not read the Torah reading on Shabbat, is it possible to make it up at 

Minchah? 

A: Yes.  Mishnah Berurah 135:5, unlike the ruling of the Kaf Ha-Chaim ibid. #9. 

 

Chalav Stam 

Q: If I have a product that is not Chalav Yisrael and I do not eat it, is it Bal Tashchit 

to throw it out? 

A: If it has Rabbinic certification, give it to someone who is not strict about it (see 

Shut Igrot Moshe Yoreh Deah 1:47.  Shut She'eilat Shlomo 1:314). 



 

Throwing Bread 

Q: Is it permissible to throw bread in a clean place where one knows it will not get 

ruined? 

A: No.  This is a special stricture by bread.  Shulchan Aruch, Orach Chaim 171:1.  

Mishnah Berurah #9.  But some permit it.  Piskei Teshuvot ibid. #2. 
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