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Ha-Rav answers hundreds of text message questions a day!  Here's a sample: 

Kosher-for-Pesach Hair Spray 

Q: Why do some Kashrut organizations require hair spray to be Kosher for Pesach? 

A: There are two answers: 

1. It is a kindness for the consumer.  Not everyone knows the Halacha and some think it is 

required. 

2. One Rabbi related that a company asked for Kosher certification for a filter.  The Rabbi 

said that it does not require Kosher certification.  They said: But we want it.  He replied that it 

is not necessary.  They nudged him and nudged him until he just gave it.  The next day they 

advertised: The only filter in Israel with Kosher certification.... 

 

Shaving during Sefirat Ha-Omer 

Q: If one shaves every day, is it permissible for him to shave during Sefirat Ha-Omer? 

A: Some authorities permit it (Shut Igrot Moshe, Orach Chaim 4:102.  Nefesh Ha-Rav, p. 

191), but the majority forbid it (Piskei Shemuot, p. 62). 

Q: And in order to honor Shabbat? 

A: Some permit it.  See Biur Halachah 551:3.  But the basic custom is to refrain (Ve-Alehu 

Lo Yibol vol. 1, pp. 182-183.  Emet Le-Yaakov chapter 493 note #467).  

Q: Is it permissible to shave in preparation for a Shiduch in order to look good? 

A: No.  On the contrary, perhaps you will not look good in the eyes of a G-d-fearing young 

woman (Piskei Shemuot, pp. 62-63). 

 

Haircut for Bar Mitzvah 

Q: Is it permissible during Sefirat Ha-Omer for a boy to get his hair cut for his Bar Mitzvah? 

A: No.  Piskei Teshuvot 493:10. 

Q: What if his hair is long and ugly? 
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A: He should have it cut before his Bar Mitzvah while he is still a minor.  Ibid. 

 

Women and Haircuts during Sefirat Ha-Omer 

Q: Is it permissible for a woman to have her hair cut during Sefirat Ha-Omer? 

A: Only if it is a pressing need.  Piskei Teshuvah 493:7 (Igrot Moshe, Yoreh Deah 2:137). 

Q: Is it permissible for a young woman to have her bangs cut if they are falling into her eyes? 

A: Yes (Nitei Gavriel – Pesach, vol. 3 p. 280 #3).  

Q: Is it permissible for reasons of modesty, i.e. hair coming out from a woman's hair 

covering? 

A: Yes.  Piskei Teshuvot ibid. (Shut Lehorot Natan 2:32).   

Q: Is it permissible for a woman to color her hair during Sefirat Ha-Omer? 

A: Yes. 

 

Reality TV 

Q: Is it worthwhile for the religious to participate in reality TV shows in order to show 

ourselves in a positive light? 

A: These are lowly programs full of prohibitions. It is the role of the religious to act morally - 

not to demonstrate our piety to others (see Rambam, Yesodei Torah, chapter 5). 

 

Picture of Jerusalem 

Q: Is it permissible to place a beautiful picture of Jerusalem in the middle of the Zecher Le-

Churban (a part of the wall left unplastered as a remembrance of the Destruction of the 

Temple)? 

A: No.  It is not designated for beauty but for sorrow (Shut She'eilat Shlomo 2:163.  3:151). 

 

Minyan on a Bus 

Q: Which is preferable – davening alone at home, or in a Minyan on a bus? 

A: A Minyan on a bus, with the condition that it does not disturb the other travelers (Peninei 

Tefillah, p. 124 in the name of Ha-Rav Yosef Shalom Elyashiv). 
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